Żurek

Żurek jest jedną z najlepszych polskich zup. Jest bardzo pożywna, zawiera kiełbasę, ziemniaki, marchew i seler. Żurek często gości na wielkanocnym stole. Do przygotowania pysznego żurku dla 3-4 osób potrzeba:

Składniki:

  • 4 pętka białej kiełbasy
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 4 średniej wielkości marchewki
  • 4 jajka
  • por
  • seler
  • cebula
  • olej
  • zakwas na żurek ( najlepiej w butelce)

Przyprawy:

  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Do garnka wlewamy około 2 litrów wody i wkładamy obrane warzywa ( pora, marchewki, ziemniaki w całości, seler) oraz białą kiełbasę. Dokładamy także przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy to pod przykryciem na małym ogniu. W drugim garnku nastawiamy wodę na jajka i gotujemy je od momentu zagotowania się wody około 7-8 minut, aby mieć pewność, że wyjdą nam na twardo.

Wracamy do naszej zupy. Po około 7-10 minutach wyciągamy kiełbasę z wody i kroimy ją na plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy olej, kiedy już będzie gorący wrzucamy skrojoną cebule oraz białą kiełbasę. Smażymy do momentu zarumienienia się kiełbasy oraz ze złocenia się cebuli. Teraz całość przelewamy do naszego garnka. Wywar doprawiamy solą i pieprzem uważając aby nie przedobrzyć. Całość gotujemy jeszcze około 15 minut, tak by ziemniaki zrobiły się miękkie. Następnie dolewamy zakwas, zgodnie z instrukcja na opakowaniu oraz dosypujemy majeranek (dwie szczypty).

Jeżeli zupa jest za kwaśna możemy dolać troszkę wody, do złagodzenia smaku. Ja osobiście zupy nie zabielam śmietaną, ale jeżeli ktoś woli ze śmietaną, to może w kubku rozmieszać śmietanę wraz z wywarem i dolać do zupy. Teraz pozostało nam posmakowanie zupy i ewentualne jej doprawienie solą i pieprzem.

Smacznego!

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*