skrzydełka

Skrzydełka z miodem

Skrzydełka z miodem to jedno z najsmaczniejszych dań obiadowych, nadających się na uroczysty niedzielny obiad. Skrzydełka w połączeniu z ziemniakami lub frytkami oraz surówką z białej kapusty nadadzą całej potrawie niesamowitego smaku i aromatu. Najważniejszą czynnością przy przygotowywaniu potrawy jest zrobienie marynaty, w której skrzydełka przed pieczeniem powinny przebywać przynajmniej kilka godzin.

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki ketchupu lub sosu pomidorowego
  • 3 niewielkie ząbki czosnku
  • ostra musztarda
  • 6 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku

Sposób przygotowania:

Na początku skrzydełka należy dokładnie umyć i osuszyć. Do miski wlewamy olej, miód, ketchup, musztardę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy: słodką paprykę, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy. Do marynaty wkładamy skrzydełka i staramy się, aby wszystkie były nakryte marynatą. Najlepiej je wszystkie wymieszać w marynacie. Miskę zabezpieczamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie wkładamy skrzydełka do nagrzanego do 200°C piekarnika na 20 minut. Jeśli po tym czasie skrzydełka przybiorą odpowiedni kolor, wykładamy je i podajemy z ziemniakami lub frytkami w towarzystwie warzyw, np. surówki z białej kapusty.

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*