zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa, jak sama nazwa wskazuje powinna być przygotowywana z pomidorów, jednak najczęściej pomidory zastępowane są koncentratem pomidorowym. Do przygotowania tej pysznej oraz prostej zupy, będziemy potrzebować zaledwie kilku składników:

Składniki:

  • słoiczek koncentratu pomidorowego 30%
  • śmietana
  • makaron
  • porcja rosołowa, bądź inna część z kurczaka
  • włoszczyzna

Przyprawy:

  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kostka rosołowa drobiowa
  • maggie do smaku

Teraz potrzebujemy dwa garnki. To obu wlewamy wodę. W jednym ugotujemy makaron wedle zaleceń umieszczonych na opakowaniu, a w drugim zupę. Naszą porcję rosołową zalewamy 3 litrami wody i wstawiamy na duży ogień. Gotujemy ją tak długo, aż zacznie wypływać szumowina na wierz wody. Zanim jednak to nastąpi minie kilka minut.

Ten czas wykorzystujemy na obranie warzyw i pokrojenie ich na mniejsze kawałki. Kiedy warzywa są już przygotowane wracamy do garnka z wodą. Zbieramy szumowinę łyżką tak długo, aż przestanie wypływać. Następnie zmniejszamy ogień na najmniejszy, na największym palniku i czekamy jeszcze około 5 minut.

Jeżeli w tym czasie szumowina już się nie pojawi, to wrzucamy kostkę rosołową, 2-3 liście laurowe, około 6-8 ziaren ziela angielskiego, a także pieprz, no i oczywiście warzywa. Gotujemy to około 20-25 minut na małym ogniu pod przykryciem.

Po upływie tego czasu, wrzucamy koncentrat pomidorowy do smaku i doprawiamy solą oraz pieprzem, a także paroma kroplami maggie. Kiedy wywar nam smakuje, do szklanki kładziemy 2 czubate łyżki śmietany i zalewamy je gorącym wywarem. Mieszamy tak długo, aż nie będzie widać grudek ze śmietany i wlewamy to do zupy. Zupę jeszcze raz dokładnie mieszamy, smakujemy i może przystąpić do jedzenia.

Smacznego.

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*