krewetki w sosie

Krewetki w sosie słodko kwaśnym z ryżem

Krewetki to jedne z najsmaczniejszych owoców morza. W połączeniu z sosem słodko-kwaśnym tworzą bardzo smaczną kompozycję. Danie wymaga dość sporego poświęcenia, ponieważ krewetki po usmażeniu należy jeszcze obrać, jednak efekt końcowy to rekompensuje. Krewetki w sosie słodko kwaśnym to doskonałe danie obiadowe oraz kolacyjne. Z pewnością zaskoczymy nim niejednego miłośnika owoców morza.

Składniki

  • opakowanie mrożonych krewetek tygrysich
  • 2 woreczki ryżu
  • papryka czerwona, żółta i zielona
  • 2 małe cebule, najlepiej czerwone
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu
  • mały ketchup
  • 1/2 kostki masła do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Krewetki smażymy na rozgrzanej patelni ok. 15-20 minut. Po wystygnięciu obieramy je ze skorupki. Jest to czasochłonne, ale podczas jedzenia nie trzeba się już tym martwić. Następnie przygotowujemy sos. Warzywa kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na rozgrzanej głębokiej patelni. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, ocet balsamiczny, ketchup, cukier lub miód oraz sól, pieprz do smaku. Dusimy wszystko przez 15 minut, a następnie dodajemy krewetki. Wszystko razem mieszamy i jeszcze przez chwilę smażymy. Następnie gotujemy ryż. Na ryż polewamy sos z krewetkami. Danie jest gotowe do spożycia. Smacznego!

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*