szaszlyki

Szaszłyki dla wegetarian

Organizujesz grilla, na którym zjawią się nie tylko miłośnicy mięsa, ale także jego przeciwnicy? Jeśli wśród gości pojawią się wegetarianie, warzywne szaszłyki na grilla okażą się strzałem dziesiątkę i zachwycą wszystkich wyśmienitym smakiem. Do przygotowania szaszłyków potrzebować będziemy głównie warzyw, które znaleźć można w sezonie w każdym ogródku, a mianowicie:

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 3 duże cebule
  • 7-8 pieczarek
  • 2 marchewki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo będziemy potrzebować patyczki do szaszłyków.

Sposób przygotowania:

Jeśli planujemy grilla wcześniej i wiemy, że pojawią się na nim szaszłyki (czy to z mięsem czy w formie wegetariańskiej), warto przez jakiś czas namoczyć patyczki w wodzie. W ten sposób nie będą się nadpalać na rożnie. Warzywa dokładnie myjemy i kroimy w plastry lub w kostkę w taki sposób i w takich rozmiarach, by dobrze nabijały się na patyczki i nie spadły z nich. Nabijamy każdy szaszłyk w taki sposób, aby znajdowały się na nim wszystkie warzywa. Na koniec posypujemy wszystko przyprawami albo tylko solą i pieprze, wedle uznania. Szaszłyki doskonale smakują z sosem czosnkowym. Szaszłyki grillujemy ok. 15 minut, najlepiej na specjalnej tacce do grillowania. Smacznego!

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*