tradycyjny polski obiad

Tradycyjny polski obiad

Mówiąc o tradycyjnym polskich daniu, każdy ma na myśli kotleta schabowego z ziemniakami oraz mizeria. Danie pożywne i sycące, idealne na niedzielny obiad. Do przygotowania tego pysznego obiadu dla dwóch osób potrzeba:

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 długi ogórek
  • jogurt naturalny
  • 2 grubsze plastry schabu
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Przyprawy:

  • sól
  • pieprz

Teraz, gdy posiadamy już wszystkie składniki, możemy przystąpić do przygotowywania obiadu.
Zaczynamy od roztłuczenia mięsa na desce do krojenia, na cieńsze plastry. Następnie do głębokiego talerza wbijamy jajko, przyprawiamy je szczyptą soli oraz pieprzu i mieszamy widelcem, aż powstanie jednolita masa. Do tak przygotowanego jajka, wkładamy nasze schabowe i wkładamy do lodówki.
Czas na obranie ziemniaków i pokrojenie ich na mniejsze kawałki. Obrane ziemniaki wkładamy do garnka, zalewamy go wodą i wsypujemy płaską łyżkę stołową (tę do zupy) soli.
Garnek z ziemniakami wstawiamy na gaz, gdy ziemniaki zaczną się gotować, zmniejszamy gaz na najmniejszy.
Pozostała nam do przygotowania mizeria. Ogórek obieramy, i kroimy go na cienkie plastry. Wrzucamy do miski doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy go na około 15 minut, aż zacznie puszczać wodę. Teraz wlewamy do niego jogurt naturalny i raz jeszcze doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ziemniaki się gotują, mizeria puszcza „soki”, czas na smażenie schabowych. Kładziemy na gaz patelnie i wlewamy na nią olej. Kiedy olej będzie gorący kładziemy na patelnie schabowe, uprzednio obtoczone w bułce tartej. Po kilu minutach obracamy kotlety na drugą stronę i również smażymy kilka minut, oczywiście na średnim ogniu, na zbyt dużym spalimy schabowe.

Teraz ściągamy schabowe z patelni kładziemy na talerze, sprawdzamy ziemniaki czy są już miękkie, poprzez ściągniecie przykrywki i nakłucie widelcem. Jak delikatnie wchodzi, to znaczy, że możemy odlać ziemniaki. Po odlaniu wody, stawiamy na deskę do krojenia, dolewamy odrobinę jogurtu i tłuczemy je tłuczkiem do ziemniaków.
Pozostało nam, nałożenie ziemniaków i schabowego na talerze, mizerię włożyć do salaterek i cieszyć się pysznym obiadem.
Smacznego!

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*