zapiekanka na ciescie francuskim

Zapiekanka z pomidorami na cieście francuskim

Zapiekanka z pomidorami na cieście francuskim to idealna potrawa na kolację. Jest nie tylko lekka i pożywna, ale przede wszystkim bardzo smaczna dzięki składnikom o różnorodnym smaku. Mamy ostrą cebulę, oliwki z odrobiną goryczki oraz pomidory o delikatnym słodkawym smaku. Danie z pewnością będzie smakowało zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Doskonale smakuje w połączeniu z sosem czosnkowym.

Składniki:

  • ciasto francuskie
  • 2 duże pomidory
  • mały słoik czarnych oliwek
  • 1 średniej wielkości cebula
  • kilka listków bazylii
  • przecier pomidorowy
  • zioła do smaku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie kroimy na kilka prostokątów. Następnie smarujemy je przecierem pomidorowym i posypujemy ziołami. Pomidory kroimy w plastry, a cebulę w kosteczkę. Oliwki można pokroić w plasterki lub na pół, wedle uznania. Na przecier pomidorowy kładziemy pomidory i oliwki. Na koniec posypujemy wszystko cebulą. Piekarnik nagrzewamy do 180-200 stopni i wkładamy do niego przygotowane zapiekanki na ok. 20 minut. Na koniec ozdabiamy je listkami bazylii. Danie jest gotowe do spożycia. Smacznego!

 

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*