currywurst

Currywurst, czyli przysmak z Niemiec

Currywurst to smaczny posiłek z białą kiełbasą w roli głównej. W Niemczech podawany jest z frytkami oraz sosem pomidorowym z curry. To właśnie curry nadaje potrawie niesamowitego smaku i aromatu. Przyrządzenie dania jest banalnie proste i szybkie. Currywurst doskonale nadaje się jako potrawa na obiad lub kolację. Jakich składników potrzebujemy do przyrządzenia potrawy?

Składniki:

  • 1/2 kg białej kiełbasy, najlepiej cienkiej
  • mały przecier pomidorowy
  • 1 opakowanie przyprawy curry
  • 250 ml soku pomarańczowego
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Kiełbasę obieramy ze skórki jeśli to możliwe, a następnie kroimy na długość ok. 2 cm. Na patelni, najlepiej głębokiej, rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim kiełbasę do momentu, aż się zarumieni z każdej strony. Następnie dolewamy sok i jeszcze przez jakiś czas dusimy wszystko na małym ogniu. Po kilku minutach dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystko razem dokładnie mieszamy, tak by uzyskać gładką konsystencję sosu. Na koniec, do smaku, dodajemy curry. Ilość przyprawy jest dowolna, niemniej jednak co najmniej pół paczki przyprawy powinniśmy dodać do potrawy. Sól i pieprz dodajemy do smaku, choć curry ma intensywny i wyrazisty smak, że pozostałe przyprawy mogą wydać się zbędne. Danie najlepiej podawać z frytkami i surówką lub kiszonym ogórkiem. Smacznego!

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*