zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa najlepiej smakuje przyrządzona z kiszonych ogórków, które nadają jej odpowiedniego kwasu. Najszybszym sposobem na przyrządzenie dania jest wcześniejsze starcie ogórków i zawekowanie ich w słoiki. W ten sposób przygotowując zupę nie stracimy czasu na obieranie i tarcie ogórków.

Składniki:

  • 1/2 kg ogórków kiszonych
  • 4 marchewki
  • 300 g ziemniaków
  • korzeń pietruszki
  • śmietana
  • kość na zupę

Przyprawy:

  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • maggie
  • ziele angielskie
  • kostka rosołowa wołowa

Do garnka wkładamy kość i zalewamy ją zimną wodą i odstawiamy na około 15 minut do wymoczenia.

W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę oraz obieramy pozostałe warzywa i kroimy je na mniejsze kawałki. Wylewamy wodę z garnka i wlewamy świeżą, około 3 litrów. Wstawiamy na największy gaz i gotujemy, aż zacznie wypływać szumowina. Następnie zmniejszamy gaz do połowy i zbieramy szumowinę. Kiedy szumowina przestanie wypływać, zmniejszamy gaz na najmniejszy na największym palniku i czekamy jeszcze około 5 minut. Upewniamy się, że już więcej szumowiny się nie zbiera na powierzchni naszego wywaru i wrzucamy wszystkie warzywa, wraz z przyprawami. 3-4 liście laurowe, 5-7 ziaren ziela angielskiego, kostkę rosołową, oraz sól i pieprz ( pamiętajmy aby za pierwszym razem, zbyt wiele nie wrzucać, aby nie przesolić lub przepieprzyć). Nakrywamy garnek przykrywką i gotujemy około 15 minut.

W tym czasie na tarce o dużych oczkach trzemy wszystkie nasze ogórki i dorzucamy je po upływie 15 minut do garnka. Gotujemy wszystko razem jeszcze przez kilka minut i raz jeszcze doprawiamy do smaku.

W momencie, gdy stwierdzamy, że zupa jest smaczna, do szklanki wrzucamy 2 łyżki śmietany i wlewamy do niej nasz gorący wywar. Mieszamy tak długo, aż nie będzie żadnych grudek ze śmietany i wlewamy to do naszej zupy. Gotujmy jeszcze około 3 minut i wyłączamy gaz pod zupą. Teraz już możemy nalewać zupę na talerze.

Smacznego!

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*