

Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa, jak sama nazwa wskazuje powinna być przygotowywana z pomidorów, jednak najczęściej pomidory zastępowane są koncentratem pomidorowym. Do przygotowania tej pysznej oraz prostej zupy, będziemy potrzebować zaledwie kilku składników:
Składniki:
- słoiczek koncentratu pomidorowego 30%
- śmietana
- makaron
- porcja rosołowa, bądź inna część z kurczaka
- włoszczyzna
Przyprawy:
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- kostka rosołowa drobiowa
- maggie do smaku
Teraz potrzebujemy dwa garnki. To obu wlewamy wodę. W jednym ugotujemy makaron wedle zaleceń umieszczonych na opakowaniu, a w drugim zupę. Naszą porcję rosołową zalewamy 3 litrami wody i wstawiamy na duży ogień. Gotujemy ją tak długo, aż zacznie wypływać szumowina na wierz wody. Zanim jednak to nastąpi minie kilka minut.
Ten czas wykorzystujemy na obranie warzyw i pokrojenie ich na mniejsze kawałki. Kiedy warzywa są już przygotowane wracamy do garnka z wodą. Zbieramy szumowinę łyżką tak długo, aż przestanie wypływać. Następnie zmniejszamy ogień na najmniejszy, na największym palniku i czekamy jeszcze około 5 minut.
Jeżeli w tym czasie szumowina już się nie pojawi, to wrzucamy kostkę rosołową, 2-3 liście laurowe, około 6-8 ziaren ziela angielskiego, a także pieprz, no i oczywiście warzywa. Gotujemy to około 20-25 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Po upływie tego czasu, wrzucamy koncentrat pomidorowy do smaku i doprawiamy solą oraz pieprzem, a także paroma kroplami maggie. Kiedy wywar nam smakuje, do szklanki kładziemy 2 czubate łyżki śmietany i zalewamy je gorącym wywarem. Mieszamy tak długo, aż nie będzie widać grudek ze śmietany i wlewamy to do zupy. Zupę jeszcze raz dokładnie mieszamy, smakujemy i może przystąpić do jedzenia.
Smacznego.