zupa meksykańska

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska w smaku i konsystencji przypomina leczo. Jest bardzo gęsta, zawiera wiele składników, m. in. czerwoną i biała fasolę, mięso mielone, paprykę, kukurydzę i wiele innych produktów, które nadają zupie niezwykłego smaku i aromatu.

Składniki:

  • 3 l wody
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2/3 puszki białej fasoli
  • 1 czerwona cebula
  • ½ mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 5 średniej wielkości ogórków konserwowych
  • 1 czerwona papryka
  • olej
  • ser żółty
  • puszka kukurydzy

Przyprawy:

  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • tabasco ( w zależności od tego czy ktoś lubi bardzie ostre dania)

Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy wodę i nastawiamy na duży ogień w celu jej zagotowania. W tym samym czasie na patelnię wlewamy olej i kiedy będzie już gorący wrzucamy wcześniej pokrojoną w kostkę cebulę. Cebulę smażymy kilka minut na średnim ogniu po czym, gdy się zacznie szklić dodajemy mięso mielone i mieszamy wszystko razem drewnianą łyżką. Dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu i smażymy tak długo, aż mięso będzie usmażone.

Teraz to przesmażone mięso z patelni przekładamy do pustego garnka i dodajemy do niego kukurydzę, obie fasolki, ogórek korniszony pokrojony w kostkę, paprykę pokrojona w kostkę i wszystko zalewamy wodą, która się nam gotuje w garnku. Zalewamy dlatego wrzątkiem aby zbyt długo nie gotować tej zupy, aby się nam warzywa nie rozgotowały. Teraz czas na doprawiania naszej meksykańskiej zupy. Dosypujemy po szczypcie soli, pieprzy, ostrej papryki oraz tabasco i wszystko dokładnie mieszamy. Smakujemy i znów wszystko doprawiamy, tak długo aż zacznie nam smakować.

Kiedy zupa jest gotowa, nalewamy na talerz i z wierzchu posypujemy ją startym żółtym serem. Zupę meksykańską możemy podawać z tostami sandwich z serem.

Smacznego!

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*