

Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa najlepiej smakuje przyrządzona z kiszonych ogórków, które nadają jej odpowiedniego kwasu. Najszybszym sposobem na przyrządzenie dania jest wcześniejsze starcie ogórków i zawekowanie ich w słoiki. W ten sposób przygotowując zupę nie stracimy czasu na obieranie i tarcie ogórków.
Składniki:
- 1/2 kg ogórków kiszonych
- 4 marchewki
- 300 g ziemniaków
- korzeń pietruszki
- śmietana
- kość na zupę
Przyprawy:
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- maggie
- ziele angielskie
- kostka rosołowa wołowa
Do garnka wkładamy kość i zalewamy ją zimną wodą i odstawiamy na około 15 minut do wymoczenia.
W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę oraz obieramy pozostałe warzywa i kroimy je na mniejsze kawałki. Wylewamy wodę z garnka i wlewamy świeżą, około 3 litrów. Wstawiamy na największy gaz i gotujemy, aż zacznie wypływać szumowina. Następnie zmniejszamy gaz do połowy i zbieramy szumowinę. Kiedy szumowina przestanie wypływać, zmniejszamy gaz na najmniejszy na największym palniku i czekamy jeszcze około 5 minut. Upewniamy się, że już więcej szumowiny się nie zbiera na powierzchni naszego wywaru i wrzucamy wszystkie warzywa, wraz z przyprawami. 3-4 liście laurowe, 5-7 ziaren ziela angielskiego, kostkę rosołową, oraz sól i pieprz ( pamiętajmy aby za pierwszym razem, zbyt wiele nie wrzucać, aby nie przesolić lub przepieprzyć). Nakrywamy garnek przykrywką i gotujemy około 15 minut.
W tym czasie na tarce o dużych oczkach trzemy wszystkie nasze ogórki i dorzucamy je po upływie 15 minut do garnka. Gotujemy wszystko razem jeszcze przez kilka minut i raz jeszcze doprawiamy do smaku.
W momencie, gdy stwierdzamy, że zupa jest smaczna, do szklanki wrzucamy 2 łyżki śmietany i wlewamy do niej nasz gorący wywar. Mieszamy tak długo, aż nie będzie żadnych grudek ze śmietany i wlewamy to do naszej zupy. Gotujmy jeszcze około 3 minut i wyłączamy gaz pod zupą. Teraz już możemy nalewać zupę na talerze.
Smacznego!