zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa to przysmak wszystkich miłośników warzyw. Ze względu na bogactwo warzyw, zupa jest nie tylko zdrowa, ale także pięknie prezentuje się na stole. Do przygotowania tej jakże pysznej zupy, potrzebujemy:

Składniki:

  • mieszanka warzywna
  • kość na zupę
  • ziemniaki
  • śmietana

Przyprawy:

  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • kostka rosołowa wołowa
  • ziele angielskie

Zupę należy przygotować od uprzedniego zamoczenia kości w garnku na co najmniej 15 minut, tak aby się dobrze wymoczyła. Potem należy świeżą wodą w ilości 3 litrów zalać kość i wstawić na duży ogień. Kość gotujemy tak długo, aż przestanie wypływać szumowina. Szumowinę oczywiście zbieramy łyżką i wyrzucamy. Teraz gdy szumowina już nie wypływa, zmniejszamy gaz na najmniejszy na największym palniku i czekamy jeszcze około 5 minut dla upewnienia, że już więcej szumowiny nie wypłynie.

Wtedy wrzucamy kostkę rosołową, 2-3 liście laurowe, 5-8 kulek ziela angielskiego oraz sól i pieprz do smaku (pamiętajmy, żeby wrzucać małymi porcjami, gdyż dosolić i dopieprzyć zawsze możemy, ale jak przesolimy lub przepieprzymy, to już nie mamy opcji na odkręcenie błędu) oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy to około 15-20 minut, tak by ziemniaki były miękkie.

Po upływie tego czasu i sprawdzenie twardości ziemniaków, dosypujemy nasze warzywa mrożone i nakrywamy garnek przykrywką. Zupę gotujemy na małym ogniu jeszcze przez około 10 minut minut, a następnie smakujemy. Jeżeli jest smaczna i wszystkie warzywa są miękkie, wlewamy 2 łyżki śmietany do kubka, zalewamy ją wywarem i dokładnie mieszamy do momentu, do momentu, aż przestaną pojawiać się grudki śmietany. Taka konsystencję wlewamy do garnka, gotujemy jeszcze około 1 minuty i wyłączamy gaz. Zupa jest gotowa do jedzenia.

Smacznego!

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*