Zupa z ciecierzycy

Zupa z ciecierzycy

Ciecierzyca, zwana często cieciorką, to warzywo, będące głównym składnikiem wielu dań, w tym także zup. Zupa z ciecierzycy jest nie tylko smaczna, ale także bardzo zdrowa i pożywna, ponieważ posiada wiele cennych witamin takich jak: potas, żelazo itp. 

Składniki:

  • 30 dag ciecierzycy
  • 1 korpus z kurczaka
  • 4 średniej wielkości pomidory
  • 2-3 marchwie
  • 1 seler
  • 3 ząbki czosnku
  • różnego rodzaju zioła w zależności od upodobań smakowych
  • pieprz cayenne
  • koperek
  • olej
  • sól

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę należy najpierw dokładnie umyć i zamoczyć w wodzie. Następnie należy ją ugotować do miękkości. W oddzielnym garnku przygotowujemy bulion. W tym celu wkładamy korpus kurczaka do garnka z wodą, dodajemy obrana i pokrojoną marchew, seler oraz przyprawy. Dopiero po przygotowaniu bulionu, dodajemy do garnka ciecierzycę oraz pozostałe składniki: wyciśnięty czosnek i sparzone i obrane pomidory. Wszystko razem gotujemy ok. 20 minut, doprawiając zupę ziołami i przyprawami. Zupę dekorujemy koperkiem.

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*