Smażony halibut

Smażony halibut

Halibut to ryba ceniona w gastronomii głównie ze względu na swoje delikatne mięso oraz wysoką zawartość kwasów omega-3. Przygotowanie smażonego halibuta jest bardzo proste, a przy tym smaczne i bardzo zdrowe. Z pewnością zachwyci niejednego smakosza ryb.

Składniki:

  • 2-3 świeże, średniej wielkości halibuty
  • 2 szklanki mąki
  • przyprawa do ryb
  • oliwa z oliwek
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania:

Zakupione halibuty dokładnie czyścimy i myjemy. Następnie kroimy je na niewielkie kawałki (na ok. 6-7 cm). Przygotowane porcje solimy, a następnie obtaczamy w mące, do której dosypujemy trochę przyprawy do ryb. Przygotowujemy się do smażenia. Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę z oliwek. Czekamy chwilę i potem układamy na patelni kawałki halibuta. Smażymy rybę na małym ogniu, do momentu uzyskania złocistego koloru. Przed spożyciem warto skropić rybę cytryną. Najlepiej podawać go z kaszą jaglaną lub frytkami oraz surówką z kiszonej kapusty.

 

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*