

Zupa z ciecierzycy
Ciecierzyca, zwana często cieciorką, to warzywo, będące głównym składnikiem wielu dań, w tym także zup. Zupa z ciecierzycy jest nie tylko smaczna, ale także bardzo zdrowa i pożywna, ponieważ posiada wiele cennych witamin takich jak: potas, żelazo itp.
Składniki:
- 30 dag ciecierzycy
- 1 korpus z kurczaka
- 4 średniej wielkości pomidory
- 2-3 marchwie
- 1 seler
- 3 ząbki czosnku
- różnego rodzaju zioła w zależności od upodobań smakowych
- pieprz cayenne
- koperek
- olej
- sól
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę należy najpierw dokładnie umyć i zamoczyć w wodzie. Następnie należy ją ugotować do miękkości. W oddzielnym garnku przygotowujemy bulion. W tym celu wkładamy korpus kurczaka do garnka z wodą, dodajemy obrana i pokrojoną marchew, seler oraz przyprawy. Dopiero po przygotowaniu bulionu, dodajemy do garnka ciecierzycę oraz pozostałe składniki: wyciśnięty czosnek i sparzone i obrane pomidory. Wszystko razem gotujemy ok. 20 minut, doprawiając zupę ziołami i przyprawami. Zupę dekorujemy koperkiem.