faszerowane pieczarki

Pieczarki faszerowane warzywami

Pieczarki faszerowane warzywami to doskonały pomysł zarówno na oryginalną potrawę kolacyjną, jak i na przystawkę podczas uroczystej kolacji. Pieczarki nadziewane są warzywami, dlatego danie to jest uwielbiane przez wegetarian oraz osoby ściśle przestrzegające zasad zdrowego żywienia. Danie nie wymaga skomplikowanych czynności kulinarnych, zajmuje niewiele czasu i jest bardzo smaczne.

Składniki:

  • 10-15 dużych pieczarek
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • 1 mały ogórek
  • mała czerwona papryka
  • mała puszka kukurydzy
  • mały jogurt naturalny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • zioła prowansalskie
  • 10 dag żółtego sera w całości

Sposób przygotowania:

Pieczarki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Obcinamy nóżki i wydrążamy środek. Następnie kroimy w drobną kostkę pomidora, ogórka oraz paprykę, do całości dodajemy także kukurydzę. Następnie przystępujemy do przygotowania sosu. Do jogurtu dodajemy majonez, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła. Składniki mieszamy z sosem i przygotowaną masę nadziewamy pieczarki. Na koniec trzemy ser i posypujemy nim każdą pieczarkę. Danie wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, na 15-20 minut. Smacznego!

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*