kanapka na przystawke

Lekka kanapka z bukietem sałat

Lekka kanapka z bukietem sałat to doskonały pomysł na przystawkę. Danie jest łatwe i szybkie do przygotowania, dlatego stanowi najlepsze rozwiązanie dla głodnych gości, którzy mogą posilić się przed głównym daniem. Kanapka jest lekka, pożywna i bardzo zdrowa – to bomba witaminowa! Tak naprawdę można do niej dodać jakikolwiek inny składnik, choć zestaw zaprezentowany niżej jest strzałem w dziesiątkę.

Składniki:

  • chleb typu pumpernikiel
  • twaróg półtusty
  • pojemnik pomidorów koktajlowych
  • oliwki
  • sałata rukola
  • sałata zwykła (masłowa)
  • mała cebula
  • mały jogurt naturalny
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Na początku przystępujemy do przygotowania twarożku. W tym celu do miski wkładamy kostkę twarogu, dodajemy jogurt naturalny, pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy. Następnie pomidory kroimy na pół, podobnie jak oliwki. Jeśli chleb jest niepokrojony, staramy pokroić go na cienkie kawałki. Na każdy z nich nakładamy kolejno twarożek, pomidory, oliwki, a na końcu posypujemy każdą kanapkę umytymi wcześniej sałatami.

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*