

Papryka nadziewana mięsem mielonym i ryżem
Papryka to wdzięczne warzywo, z którego można przygotować szereg ciekawych i smacznych potraw. Najczęściej z papryki przygotowuje się rożnego rodzaju sałatki lub dodaje się ją do zapiekanek czy szaszłyków. Papryka doskonale sprawdzi się jako danie w roli głównej. Poniżej wstawiamy przepis na paprykę nadziewaną mięsem mielonym oraz ryżem.
Składniki:
- kilka kolorowych papryk wg uznania
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1 torebka białego ryżu
- 2 średnie pomidory
- 1 duża cebula
- 1 lub 2 ząbki czosnku
- 15 dag sera żółtego w kawałku
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz cayenne
Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie ją podsmażamy na patelni i dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Jeszcze chwilę smażymy, a następnie dodajemy mięso mielone. Doprawiamy je do smaku. Zanim mięso mielone się usmaży, gotujemy w oddzielnym garnku ryż. Po ugotowaniu ryż dodajemy do mięsa mielonego. Na koniec dodajemy pomidory obrane z skórki. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Paprykę dokładnie myjemy. Ucinamy górę w poprzek i usuwamy nasiona. Przed nałożeniem farszu, dobrze byłoby podgotować paprykę w gotującej wodzie, aby trochę zmiękła. Następnie nadziewamy ją przygotowanym farszem i na koniec posypujemy ją startym żółtym serem. Tak przygotowane papryki wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180-200 stopni C na ok. 30 min. Smacznego!