Papryka nadziewana mięsem mielonym i ryżem

Papryka nadziewana mięsem mielonym i ryżem

Papryka to wdzięczne warzywo, z którego można przygotować szereg ciekawych i smacznych potraw. Najczęściej z papryki przygotowuje się rożnego rodzaju sałatki lub dodaje się ją do zapiekanek czy szaszłyków. Papryka doskonale sprawdzi się jako danie w roli głównej. Poniżej wstawiamy przepis na paprykę nadziewaną mięsem mielonym oraz ryżem.

Składniki:

  • kilka kolorowych papryk wg uznania
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 torebka białego ryżu
  • 2 średnie pomidory
  • 1 duża cebula
  • 1 lub 2 ząbki czosnku
  • 15 dag sera żółtego w kawałku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz cayenne

Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie ją podsmażamy na patelni i dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Jeszcze chwilę smażymy, a następnie dodajemy mięso mielone. Doprawiamy je do smaku. Zanim mięso mielone się usmaży, gotujemy w oddzielnym garnku ryż. Po ugotowaniu ryż dodajemy do mięsa mielonego. Na koniec dodajemy pomidory obrane z skórki. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Paprykę dokładnie myjemy. Ucinamy górę w poprzek i usuwamy nasiona. Przed nałożeniem farszu, dobrze byłoby podgotować paprykę w gotującej wodzie, aby trochę zmiękła. Następnie nadziewamy ją przygotowanym farszem i na koniec posypujemy ją startym żółtym serem. Tak przygotowane papryki wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180-200 stopni C na ok. 30 min. Smacznego!

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*