Surówka z papryką, pomidorem i prażonym słonecznikiem

Surówka z papryką, pomidorem i prażonym słonecznikiem

Surówka z papryką w roli głównej sprawi, że potrawa zyska lekko słodkawy smak. Papryka doskonale współgra w połączeniu z pomidorem i prażonym słonecznikiem. Danie szybkie, smaczne i, co ważne, proste w przygotowaniu. 

Składniki:

  • 3 rodzaje papryk po jednej sztuce (zielona, czerwona, żółta)
  • 2 pomidory, najlepiej malinówki
  • 1 opakowanie łuskanego słonecznika
  • 1 średnia cebula
  • sałata lodowa
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • zioła: bazylia, zioła prowansalskie, pieprz cayenne

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i kroimy. Paprykę kroimy na pół i usuwamy z niej pestki. Następnie kroimy ją w podłużne paski, a potem w kostkę. Cebulę oraz pomidory także kroimy w kostkę. Sałatę lodową myjemy i osuszamy, a następnie rozdzieramy na drobniejsze płaty. Teraz przygotowujemy sos. Do niewielkiej miseczki wlewamy oliwę i dodajemy do niej zioła. Mieszamy i wlewamy do miski, wszystko razem mieszamy, a na koniec dodajemy prażony na patelni słonecznik oraz kilka kropel octu balsamicznego. Danie jest gotowe do spożycia. Smacznego!

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*