Krem ze szparagów

Krem ze szparagów

Krem ze szparagów to smaczna zupa, w której dominują zdrowe i pożywne warzywa. Danie typowo obiadowe, nietuzinkowe i bardzo łatwe do przygotowania. 

Składniki:

  • pęczek białych szparagów
  • kilka zielonych szparagów (do dekoracji)
  • 2 kostki bulionowe
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 duży por
  • i średnia cebula
  • śmietana do zup (18%)
  • pietruszka (do dekoracji)
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • zioła do smaku, wedle własnych potrzeb

Sposób przygotowania:

Szparagi obieramy i obcinamy końcówki. Następnie kroimy je na kilka części. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Podobnie robimy z cebulą oraz porem.

W garnku podsmażamy warzywa, a następnie dodajemy do niego bulion. Gotujemy wszystko razem na wolnym ogniu i doprawiamy wszystko wedle uznania. Jeśli warzywa będą miękkie, odstawiamy zupę i miksujemy ją, a na koniec dodajemy śmietanę.

Zupę dekorujemy zielonymi szparagami ugotowanymi w całości i posypujemy drobno posiekaną pietruszką. Smacznego!

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*