

Owocowa sałatka z oliwkami
Sałatka owocowa z oliwkami to danie marokańskie. Doskonałe dla osób lubiących wyszukane smaki. Smak słodko-kwaśnych, soczystych pomarańczy w połączeniu z oliwkami i ostrym pieprzem, dodają potrawie niepowtarzalnego smaku i aromatu.
Składniki:
- 1 słoik oliwek czarnych
- 1 słoik oliwek zielonych
- 2-3 pomarańcze
- 1 mała cytryna
- oliwa z oliwek
- 1 średniej wielkości cebula
- pieprz cayenne
- sól
- koperek lub natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Oliwki odsączamy z wody i kroimy w plasterki. Pomarańcze dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy owoce na 8 części i układamy je na talerzu, dodajemy także oliwki oraz pokrojona w piórka cebulę. Całość polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem. Dodajemy sok z cytryny oraz posiekany koperek lub natkę pietruszki. Potrawę najlepiej podawać z pieczywem czosnkowym.
Dodaj komentarz