

Lekka kanapka z bukietem sałat
Lekka kanapka z bukietem sałat to doskonały pomysł na przystawkę. Danie jest łatwe i szybkie do przygotowania, dlatego stanowi najlepsze rozwiązanie dla głodnych gości, którzy mogą posilić się przed głównym daniem. Kanapka jest lekka, pożywna i bardzo zdrowa – to bomba witaminowa! Tak naprawdę można do niej dodać jakikolwiek inny składnik, choć zestaw zaprezentowany niżej jest strzałem w dziesiątkę.
Składniki:
- chleb typu pumpernikiel
- twaróg półtusty
- pojemnik pomidorów koktajlowych
- oliwki
- sałata rukola
- sałata zwykła (masłowa)
- mała cebula
- mały jogurt naturalny
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Na początku przystępujemy do przygotowania twarożku. W tym celu do miski wkładamy kostkę twarogu, dodajemy jogurt naturalny, pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy. Następnie pomidory kroimy na pół, podobnie jak oliwki. Jeśli chleb jest niepokrojony, staramy pokroić go na cienkie kawałki. Na każdy z nich nakładamy kolejno twarożek, pomidory, oliwki, a na końcu posypujemy każdą kanapkę umytymi wcześniej sałatami.