

Smażony halibut
Halibut to ryba ceniona w gastronomii głównie ze względu na swoje delikatne mięso oraz wysoką zawartość kwasów omega-3. Przygotowanie smażonego halibuta jest bardzo proste, a przy tym smaczne i bardzo zdrowe. Z pewnością zachwyci niejednego smakosza ryb.
Składniki:
- 2-3 świeże, średniej wielkości halibuty
- 2 szklanki mąki
- przyprawa do ryb
- oliwa z oliwek
- 1 cytryna
Sposób przygotowania:
Zakupione halibuty dokładnie czyścimy i myjemy. Następnie kroimy je na niewielkie kawałki (na ok. 6-7 cm). Przygotowane porcje solimy, a następnie obtaczamy w mące, do której dosypujemy trochę przyprawy do ryb. Przygotowujemy się do smażenia. Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę z oliwek. Czekamy chwilę i potem układamy na patelni kawałki halibuta. Smażymy rybę na małym ogniu, do momentu uzyskania złocistego koloru. Przed spożyciem warto skropić rybę cytryną. Najlepiej podawać go z kaszą jaglaną lub frytkami oraz surówką z kiszonej kapusty.