Zupa z cukinii

Zupa z cukinii

Zupa z cukinii jest smacznym daniem obiadowym w lecie, kiedy na działkach panuje sezon na cukinie i kabaczki. Aby zupa nie była mdła, dobrze jest dodać do niej serek topiony, a następnie ją zmiksować, czyniąc z niej krem. Zupa doskonale smakuje z chrupiącym pieczywem czosnkowym lub grzankami.

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 1 duża cebula lub 2 średnie
  • 1 serek topiony śmietankowy
  • 1 śmietana do zup
  • pieczywo czosnkowe w dowolnej ilości
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Cukinię dokładnie myjemy i obieramy ze skóry, a następnie kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Wrzucamy ją do garnka, dodając olej i podsmażamy przez chwilę, aby się zeszkliła. Potem dodajemy cukinie i dalej smażymy. Później zalewamy garnek do połowy wodą. Można dodać kostkę rosołową, ale nie jest to konieczne. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i innymi przyprawami, np. zielem angielskim. Całość gotujemy ok. 15-20 minut.

Gdy zupa ostygnie możemy zmiksować ją blenderem. Zupę podajemy z ciepłym i chrupiącym pieczywem czosnkowym. Smacznego!

 

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*