

Zupa z cukinii
Zupa z cukinii jest smacznym daniem obiadowym w lecie, kiedy na działkach panuje sezon na cukinie i kabaczki. Aby zupa nie była mdła, dobrze jest dodać do niej serek topiony, a następnie ją zmiksować, czyniąc z niej krem. Zupa doskonale smakuje z chrupiącym pieczywem czosnkowym lub grzankami.
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 1 duża cebula lub 2 średnie
- 1 serek topiony śmietankowy
- 1 śmietana do zup
- pieczywo czosnkowe w dowolnej ilości
- olej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Cukinię dokładnie myjemy i obieramy ze skóry, a następnie kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Wrzucamy ją do garnka, dodając olej i podsmażamy przez chwilę, aby się zeszkliła. Potem dodajemy cukinie i dalej smażymy. Później zalewamy garnek do połowy wodą. Można dodać kostkę rosołową, ale nie jest to konieczne. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i innymi przyprawami, np. zielem angielskim. Całość gotujemy ok. 15-20 minut.
Gdy zupa ostygnie możemy zmiksować ją blenderem. Zupę podajemy z ciepłym i chrupiącym pieczywem czosnkowym. Smacznego!