

Zupa czosnkowa
Zupa czosnkowa to doskonałe danie na chłodne zimowe wieczory. Zupa z dużym dodatkiem czosnku nie tylko niesamowicie rozgrzewa, ale także ma właściwości zdrowotne. Serek śmietankowy nada zupie łagodnego smaku i aromatu.
Składniki:
- korpus z kurczaka albo kostka bulionowa
- 1 duży czosnek
- 1 duża cebula
- 2 śmietankowe serki topione
- 20 dag sera żółtego w całości
- oliwa z oliwek
- bagietki czosnkowe
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania przepisu:
Najpierw musimy zadecydować, czy samodzielnie przygotujemy bulion czy też skorzystamy z „gotowca”. Wybór należy do nas. Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu, użyjemy kostki bulionowej. Jeśli natomiast cenimy sobie zdrową żywność, lepiej będzie jeśli przygotujemy bulion sami. W tym celu zalewamy 3/4 wysokości garnka wodą. Dodajemy korpus z kurczaka, możemy także dodać pokrojoną marchew, seler itp., aby nadać bilionowi odpowiedniego smaku. Bulion solimy i pieprzymy. Czosnek i cebulę obieramy, kroimy i lekko podsmażamy na patelni. Do przygotowanego bulionu dodajemy cebulę, czosnek, serek topiony, także przyprawy. Na końcu zupę miksujemy. Pieczywo czosnkowe kroimy w kostkę, podgrzewamy i dodajemy do zupy. Ser trzemy na tarce i posypujmy nim zupę. Danie jest gotowe!