

Zapiekanka ze szpinakiem
Zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem to smaczne i pożywne danie kolacyjno-obiadowe. Nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, wystarczą jedynie odpowiednie składniki oraz dobre chęci. Główną rolę w daniu gra szpinak, który nada zapiekance niezwykłego smaku i wyglądu.
Składniki:
- makaron rurki
- 40-50 dag szpinaku mrożonego
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- śmietana, najlepiej 18%
- ser żółty w kawałku (ewentualnie feta)
- masło do posmarowania naczynia
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem oleju. Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy, a następnie podsmażamy na patelni i na koniec dodajemy do tego szpinak i wlewamy śmietanę. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy i podsmażamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i na dnie kładziemy makaron. Kolejna warstwa to szpinak i kurczak. Na koniec możemy posypać zapiekankę startym żółtym serem lub fetą. Wkładamy zapiekankę do piekarnika na ok. 20-25 minut. Smacznego!