Zapiekanka ze szpinakiem

Zapiekanka ze szpinakiem

Zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem to smaczne i pożywne danie kolacyjno-obiadowe. Nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, wystarczą jedynie odpowiednie składniki oraz dobre chęci. Główną rolę w daniu gra szpinak, który nada zapiekance niezwykłego smaku i wyglądu.

Składniki:

  • makaron rurki
  • 40-50 dag szpinaku mrożonego
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • śmietana, najlepiej 18%
  • ser żółty w kawałku (ewentualnie feta)
  • masło do posmarowania naczynia
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania: 

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem oleju. Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy, a następnie podsmażamy na patelni i na koniec dodajemy do tego szpinak i wlewamy śmietanę. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy i podsmażamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i na dnie kładziemy makaron. Kolejna warstwa to szpinak i kurczak. Na koniec możemy posypać zapiekankę startym żółtym serem lub fetą. Wkładamy zapiekankę do piekarnika na ok. 20-25 minut. Smacznego!

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*