

Szparagi z krewetkami i makaronem
Szparagi są wdzięcznym, bo zdrowym i łatwym do przygotowania, produktem. Można je użyć do wykonania wielu pysznych dań. Zazwyczaj jada się zupę-krem ze szparagów albo szparagi zawijane w boczku lub w szynce parmeńskiej. Naszą dzisiejszą propozycją są szparagi z krewetkami podawane w towarzystwie makaronu.
Składniki:
- 300 g makaronu tagliatelle
- 10 zielonych szparagów
- 10 – 15 mrożonych krewetek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- cukier
- 1 mała śmietana do zup
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Zielone szparagi należy obrać i odciąć ich, często twardą, końcówkę. Następnie szparagi gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 płaskiej łyżeczki cukru przez ok. 15 min. Szparagi po wystygnięciu kroimy w kawałeczki. Potem gotujemy makaron. Kroimy cebulę w drobną kosteczkę, czosnek wyciskamy przez praskę. Wszystko chwilę podsmażamy, dodając szparagi i doprawiamy solą i pieprzem. Potem dodajemy śmietanę. Nakładamy wszystko na ugotowany makaron. Danie jest gotowe do spożycia. Smacznego!
Dodaj komentarz