surówka z pieczarkami

Surówka z pieczarkami

Pieczarki w surówce pełnią główną rolę, nadając jej niepowtarzalnego smaku. W połączeniu z serem feta, papryką i orzechami zaspokoją kubki smakowe niejednego wymagającego smakosza. Wykonanie surówki jest szybkie i bardzo proste, a efekt porywający.

Składniki:

  • 35 dag pieczarek
  • 1 średnia cukinia
  • 5 dag łuskanych orzechów włoskich
  • 15 dag sera tofu lub feta
  • 1 mała czerwona papryka
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 cytryny
  • biały pieprz
  • sól

Sposób wykonania:
Pieczarki dokładnie umyć i pokroić w cienkie plasterki (nie trzeba ich obierać), następnie polać olejem i wymieszać. Do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni wstawiamy na 10 minut blaszkę do pieczenia, w której znajdują się rozsypane orzechy. Zarumienione orzechy siekamy na drobne lub grubsze kawałki, jak kto woli. Ser rozgniatamy widelcem. Z cytryny wyciskamy sok, który potem dodajemy do sera wraz z solą i pieprzem. Paprykę siekamy w drobną kosteczkę, a cukinię kroimy wzdłuż na 4 części, a potem na cieniutkie plasterki. Wszystko mieszamy, przyprawiamy według własnych upodobań. Podawać z kromką chleba, najlepiej razowego.

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*