

Surówka z pieczarkami
Pieczarki w surówce pełnią główną rolę, nadając jej niepowtarzalnego smaku. W połączeniu z serem feta, papryką i orzechami zaspokoją kubki smakowe niejednego wymagającego smakosza. Wykonanie surówki jest szybkie i bardzo proste, a efekt porywający.
Składniki:
- 35 dag pieczarek
- 1 średnia cukinia
- 5 dag łuskanych orzechów włoskich
- 15 dag sera tofu lub feta
- 1 mała czerwona papryka
- oliwa z oliwek
- 1/2 cytryny
- biały pieprz
- sól
Sposób wykonania:
Pieczarki dokładnie umyć i pokroić w cienkie plasterki (nie trzeba ich obierać), następnie polać olejem i wymieszać. Do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni wstawiamy na 10 minut blaszkę do pieczenia, w której znajdują się rozsypane orzechy. Zarumienione orzechy siekamy na drobne lub grubsze kawałki, jak kto woli. Ser rozgniatamy widelcem. Z cytryny wyciskamy sok, który potem dodajemy do sera wraz z solą i pieprzem. Paprykę siekamy w drobną kosteczkę, a cukinię kroimy wzdłuż na 4 części, a potem na cieniutkie plasterki. Wszystko mieszamy, przyprawiamy według własnych upodobań. Podawać z kromką chleba, najlepiej razowego.