surówka z marchewki i orzechów

Surówka z marchewki i orzechów

Surówka z marchwi wzbogacona orzechami, to bardzo zdrowa przystawka, która często towarzyszy daniom mięsnym. Idealny smak i wygląd surówki urozmaici stół i zachwyci swoim smakiem niejednego przeciwnika marchwi.

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 5 dag solonych orzechów nanerczowych
  • 5 dag orzeszków ziemnych
  • 3 dag ziaren słonecznika
  • pietruszka
  • sos arachidowy
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka oleju arachidowego
  • łyżka białego octu winnego
  • cukier
  • sól

Sposób wykonania:
Marchewki obrać, dokładnie umyć i zetrzeć na tarce. Orzechy należy drobno posiekać. Ziarna słonecznika prażymy na patelni lub w piekarniku bez dodatku tłuszczu, a następnie dodajemy je do marchewki wraz z natką pietruszki.
Przygotowanie sosu: olej arachidowy, ocet i oliwę wymieszać i doprawić sola i cukrem. Przygotowany sos polewamy na surówkę, a następnie mieszamy. Surówka jest gotowa. Smacznego.

 

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*