

Surówka z papryką, pomidorem i prażonym słonecznikiem
Surówka z papryką w roli głównej sprawi, że potrawa zyska lekko słodkawy smak. Papryka doskonale współgra w połączeniu z pomidorem i prażonym słonecznikiem. Danie szybkie, smaczne i, co ważne, proste w przygotowaniu.
Składniki:
- 3 rodzaje papryk po jednej sztuce (zielona, czerwona, żółta)
- 2 pomidory, najlepiej malinówki
- 1 opakowanie łuskanego słonecznika
- 1 średnia cebula
- sałata lodowa
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- zioła: bazylia, zioła prowansalskie, pieprz cayenne
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i kroimy. Paprykę kroimy na pół i usuwamy z niej pestki. Następnie kroimy ją w podłużne paski, a potem w kostkę. Cebulę oraz pomidory także kroimy w kostkę. Sałatę lodową myjemy i osuszamy, a następnie rozdzieramy na drobniejsze płaty. Teraz przygotowujemy sos. Do niewielkiej miseczki wlewamy oliwę i dodajemy do niej zioła. Mieszamy i wlewamy do miski, wszystko razem mieszamy, a na koniec dodajemy prażony na patelni słonecznik oraz kilka kropel octu balsamicznego. Danie jest gotowe do spożycia. Smacznego!