

Surówka z marchewki i orzechów
Surówka z marchwi wzbogacona orzechami, to bardzo zdrowa przystawka, która często towarzyszy daniom mięsnym. Idealny smak i wygląd surówki urozmaici stół i zachwyci swoim smakiem niejednego przeciwnika marchwi.
Składniki:
- 3 marchewki
- 5 dag solonych orzechów nanerczowych
- 5 dag orzeszków ziemnych
- 3 dag ziaren słonecznika
- pietruszka
- sos arachidowy
- 2 łyżki oliwy
- łyżka oleju arachidowego
- łyżka białego octu winnego
- cukier
- sól
Sposób wykonania:
Marchewki obrać, dokładnie umyć i zetrzeć na tarce. Orzechy należy drobno posiekać. Ziarna słonecznika prażymy na patelni lub w piekarniku bez dodatku tłuszczu, a następnie dodajemy je do marchewki wraz z natką pietruszki.
Przygotowanie sosu: olej arachidowy, ocet i oliwę wymieszać i doprawić sola i cukrem. Przygotowany sos polewamy na surówkę, a następnie mieszamy. Surówka jest gotowa. Smacznego.
Dodaj komentarz