

Strogonow
Strogonow to danie, które często króluje na polskich stołach, choć tak naprawdę wywodzi się z Rosji. Smak i wygląd potrawy przypomina wszystkim dobrze znane leczo, choć główny składnik jest inny. Mięso, które króluje w daniu to wołowina. Mięso to z dodatkiem ogórków kiszonych i pieczarek tworzy niepowtarzalny smak i aromat.
Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego
- 2 kostki bulionowe
- 1 kostka masła
- 20 dag pieczarek
- 3/4 szklanki śmietany
- 4-5 ogórków kiszonych
- odrobina mąki
- natka pietruszki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
Sposób przygotowania:
Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie kroimy je w kostkę. Podobnie robimy z cebulą i pieczarkami. Mięso solimy i smażymy na patelni. Potem dodajemy cebulę, pieczarki i ogórki i dalej smażymy wszystko przez ok. 15 minut. W oddzielnym garnku gotujemy bulion, który potem wlewamy na patelnię. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem i papryką. Jeśli zależy nam na tym, by sos był gęsty, dodajemy mąkę. Na koniec dodajemy śmietanę i dekorujemy danie posiekaną pietruszką.