Strogonow

Strogonow

Strogonow to danie, które często króluje na polskich stołach, choć tak naprawdę wywodzi się z Rosji. Smak i wygląd potrawy przypomina wszystkim dobrze znane leczo, choć główny składnik jest inny. Mięso, które króluje w daniu to wołowina. Mięso to z dodatkiem ogórków kiszonych i pieczarek tworzy niepowtarzalny smak i aromat. 

Składniki: 

  • 1 kg mięsa wołowego
  • 2 kostki bulionowe
  • 1 kostka masła
  • 20 dag pieczarek
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 4-5 ogórków kiszonych
  • odrobina mąki
  • natka pietruszki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

Sposób przygotowania:

Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie kroimy je w kostkę. Podobnie robimy z cebulą i pieczarkami. Mięso solimy i smażymy na patelni. Potem dodajemy cebulę, pieczarki i ogórki i dalej smażymy wszystko przez ok. 15 minut. W oddzielnym garnku gotujemy bulion, który potem wlewamy na patelnię. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem i papryką. Jeśli zależy nam na tym, by sos był gęsty, dodajemy mąkę. Na koniec dodajemy śmietanę i dekorujemy danie posiekaną pietruszką.

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*