

Spaghetti Bolognese
Spaghetti Bolognese to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych włoskich dań. Do przygotowania pysznego spaghetti Bolognese dla 4 osób potrzebujemy:
Składniki:
- ½ kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 500 g makaronu spaghetti
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- puszka pomidorów bez skorki (400 gram)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
- ½ szklanki białego wina
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ser parmezan
Przyprawy:
- 1 czubata łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- bazylia
- oregano
- rozmaryn
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy do niego płaską łyżkę soli i wstawiamy na duży ogień. W momencie zagotowania się wody, zmniejszamy ogień na minimum i wsypujemy makaron, gotujemy go tyle minut ile jest napisane na opakowaniu. Makaron powinien być al dente ( czyli nie możemy go zbyt mocno rozgotować). Kiedy makaron jest ugotowany, odlewamy go do cedzaka i płuczemy zimną wodą.
Teraz możemy się zabrać za przygotowywanie sosu. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, to samo robimy z czosnkiem. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy na nią pokrojoną cebulę, musimy ją zeszklić, a następnie dodać posiekany czosnek i jeszcze krótko podsmażyć. Dodajemy pomidory z puszki i chwile dusimy pod przykryciem. Całość musimy zmiksować blenderem. Do sosu dokładamy koncentrat pomidorowy, wino, przyprawy, cukier, sól oraz mięso mielone rozdrobnione widelcem. Wszystko jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż sos zrobi się jednolity. Gotujemy wszystko jeszcze około 5-8 minut na małym ogniu. Na talerze rozkładamy makaron i każdy z osobna polewamy gorącym sosem, a całość posypujemy startym żółtym serem. Na wierzch każdej porcji układamy listek zielonej bazylii.
Smacznego!