Smażony filet z okonia

Smażony filet z okonia

Smażony filet z okonia to smaczne danie obiadowe, które wyśmienicie smakuje z frytkami i surówką z kiszonej kapusty. Okoń ma delikatne mięso, dlatego ucieszy każdego miłośnika dań rybnych. Aby ryba była dobrze przyprawiona, należy ją odstawić na jakieś 30 minut przed smażeniem.      Składniki:

  • 1/2 kg filetu
  • 1 duża cebula
  • 1 duża cytryna
  • pieprz
  • sól
  • oregano
  • rozmaryn
  • 1/2 kostki masła

Sposób przygotowania:

Filety dokładnie czyścimy i kroimy na dowolnych rozmiarów kawałki. Filety solimy i pieprzymy. Odstawiamy je na jakiś czas. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Podsmażamy ją chwilę na patelni. Następnie rozpuszczamy ćwiartkę kostki masła na patelni. Kładziemy na niej filety i posypujemy je przyprawami. Smażymy filety razem z cebulą, która nada im niezwykłego smaku i aromatu. Każdy filet smażymy po 3-4 minuty z każdej ze stron. Przed jedzeniem polewamy rybę sokiem z cytryny. Filet z okonia doskonale smakuje w towarzystwie frytek.

 

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*