

Smażony filet z okonia
Smażony filet z okonia to smaczne danie obiadowe, które wyśmienicie smakuje z frytkami i surówką z kiszonej kapusty. Okoń ma delikatne mięso, dlatego ucieszy każdego miłośnika dań rybnych. Aby ryba była dobrze przyprawiona, należy ją odstawić na jakieś 30 minut przed smażeniem. Składniki:
- 1/2 kg filetu
- 1 duża cebula
- 1 duża cytryna
- pieprz
- sól
- oregano
- rozmaryn
- 1/2 kostki masła
Sposób przygotowania:
Filety dokładnie czyścimy i kroimy na dowolnych rozmiarów kawałki. Filety solimy i pieprzymy. Odstawiamy je na jakiś czas. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Podsmażamy ją chwilę na patelni. Następnie rozpuszczamy ćwiartkę kostki masła na patelni. Kładziemy na niej filety i posypujemy je przyprawami. Smażymy filety razem z cebulą, która nada im niezwykłego smaku i aromatu. Każdy filet smażymy po 3-4 minuty z każdej ze stron. Przed jedzeniem polewamy rybę sokiem z cytryny. Filet z okonia doskonale smakuje w towarzystwie frytek.