Smażona brukselka

Smażona brukselka

Brukselka często gości na polskich stołach. Jest to niewielkie warzywo z rodziny kapustowatych, bardzo pożywne i bogate w różnorodne właściwości odżywcze (posiada dużo magnezu, wapnia oraz witaminy C). Brukselka jest szybka i łatwa do przygotowania. Przyrządzając brukselkę należy pamiętać o tym, by ją na początku przegotować, aby pozbyć się goryczki, którą warzywo posiada.

Składniki:

  • 1/2 kg świeżej brukselki
  • oliwa z oliwek
  • 2 cebule
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Brukselkę obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Następnie ją odsączamy i kroimy na pół lub w plastry (jak kto woli). Następnie bierzemy dość dużą patelnię, rozgrzewamy na niej oliwę z oliwek, a następnie podsmażamy na niej drobno posiekaną cebulę oraz pokrojony w kostkę boczek. dodajemy także czosnek. Wszystko przez jakiś czas smażymy, a następnie dodajemy brukselkę. Danie doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec siekamy koperek i obsypujemy nim gotowe danie do spożycia. Brukselkę można podawać jako przystawkę do obiadu, kolacji lub przyrządzać ją jako osobną, pożywną potrawę.

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*