

Smażona brukselka
Brukselka często gości na polskich stołach. Jest to niewielkie warzywo z rodziny kapustowatych, bardzo pożywne i bogate w różnorodne właściwości odżywcze (posiada dużo magnezu, wapnia oraz witaminy C). Brukselka jest szybka i łatwa do przygotowania. Przyrządzając brukselkę należy pamiętać o tym, by ją na początku przegotować, aby pozbyć się goryczki, którą warzywo posiada.
Składniki:
- 1/2 kg świeżej brukselki
- oliwa z oliwek
- 2 cebule
- 15 dag wędzonego boczku
- 2 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Brukselkę obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Następnie ją odsączamy i kroimy na pół lub w plastry (jak kto woli). Następnie bierzemy dość dużą patelnię, rozgrzewamy na niej oliwę z oliwek, a następnie podsmażamy na niej drobno posiekaną cebulę oraz pokrojony w kostkę boczek. dodajemy także czosnek. Wszystko przez jakiś czas smażymy, a następnie dodajemy brukselkę. Danie doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec siekamy koperek i obsypujemy nim gotowe danie do spożycia. Brukselkę można podawać jako przystawkę do obiadu, kolacji lub przyrządzać ją jako osobną, pożywną potrawę.