

Krem ze szparagów
Krem ze szparagów to smaczna zupa, w której dominują zdrowe i pożywne warzywa. Danie typowo obiadowe, nietuzinkowe i bardzo łatwe do przygotowania.
Składniki:
- pęczek białych szparagów
- kilka zielonych szparagów (do dekoracji)
- 2 kostki bulionowe
- 4-5 ziemniaków
- 1 duży por
- i średnia cebula
- śmietana do zup (18%)
- pietruszka (do dekoracji)
- olej
- sól
- pieprz
- zioła do smaku, wedle własnych potrzeb
Sposób przygotowania:
Szparagi obieramy i obcinamy końcówki. Następnie kroimy je na kilka części. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Podobnie robimy z cebulą oraz porem.
W garnku podsmażamy warzywa, a następnie dodajemy do niego bulion. Gotujemy wszystko razem na wolnym ogniu i doprawiamy wszystko wedle uznania. Jeśli warzywa będą miękkie, odstawiamy zupę i miksujemy ją, a na koniec dodajemy śmietanę.
Zupę dekorujemy zielonymi szparagami ugotowanymi w całości i posypujemy drobno posiekaną pietruszką. Smacznego!
Dodaj komentarz