

Frytki
Frytki to danie przygotowywane z ziemniaków, dlatego jest nie tylko tanie, ale i szybkie. Frytki smaży się na głębokim oleju i często podaje się je wraz z wcześniej przygotowanym sosem lub tradycyjnie, z solą lub ketchupem. Składniki na 2 porcje:
- 6 dużych ziemniaków, obranych i pokrojonych na kształt frytki
- olej roślinny do głębokiego smażenia
- sól
Wykonanie:
W garnku dobrze rozgrzać olej (do temperatury 190 stopni), na wysokość 10 -15 cm (nie więcej niż 3/4 garnka oleju).
Smażyć osuszone i pokrojone ziemniaki, w małych porcjach, po 8-9 frytek w jednej partii.
Po obsmażeniu w wysokiej temperaturze (po około minucie) wyjąć frytki łyżką cedzakową i położyć je na ręcznik papierowy. Smażyć resztę partii ziemniaków w tak samo gorącym oleju.
Rozgrzać olej do temperatury trochę niższej niż wyjściowa (około 160 stopni) i ponownie smażyć wszystkie partie frytek przez około 4 minuty każdą partię. Wyjąć łyżką cedzakową, posypać solą i zaraz podawać. Smacznego!