ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi

Pewnie każdemu z Was drodzy czytelnicy, choćby nie raz nie wyszło wyrobienie ciasta do pierogów z mięsem, pierogów ruskich czy z kapustą i grzybami. Po przeczytaniu tego krótkiego artykułu każdemu z Was wyjdzie idealne ciasto do pierogów bądź uszek.

Na początek potrzebujemy:

  •  ¾ kg mąki
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Teraz gdy mamy już wszystkie składniki, należy wyciągnąć stolnicę, bądź jakąś miskę, w której będzie ugniatać nasze składniki.

Na stolnicę wysypujemy mąkę, na środku robimy dołek, w który wbijamy jajko oraz wlewamy na początek odrobinę wody. Dodatkowo od razu posypujemy to szczyptą soli. Sól jest potrzebne do tego, aby ciasto było bardziej ciągliwe i się nie rwało.

Teraz jak mamy wszystkie składniki na stolnicy, zaczynamy je powoli ugniatać. Do ciasta należy co jakiś czas dodać odrobinę wody. Musimy ugniatać tak długo dopóty, dopóki ciasto nie będzie elastyczne. Ciasto nie może się przyklejać do dłoni, musi ładnie odchodzić gdy je ściśniemy, i powoli wracać do swojej formy przed ściśnięciem. Wiadomo, że całkowicie tak nie wróci, ale mamy zaobserwować takowy ruch naszego ciasta. Teraz należy nasze ciasto pokroić na mniejsze kawałki oraz zaczynamy rozwałkowywanie i klejenie naszych ulubionych pierogów.

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*