

Fasolka szparagowa zawijana boczkiem
Zielona fasolka szparagowa zawijana boczkiem to doskonały pomysł na oryginalną przystawkę. W połączeniu z sosem czosnkowym smakuje wybornie. Doskonałego smaku i aromatu dodaje potrawie smażony wędzony boczek. Danie jest nie tylko smaczne, ale także wyśmienicie prezentuje się na talerzu.
Składniki:
- 1/2 kg zielonej fasolki szparagowej
- 30 dag wędzonego boczku w całości
- jogurt naturalny
- majonez
- 3 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- olej
- koperek
Sposób przygotowania:
Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie. Boczek kroimy w plastry. Następnie chwytamy kilka strączków fasoli (np. 10-12), a następnie owijamy je boczkiem. W ten sposób przygotowaną fasolkę podsmażamy na patelni. Sos przygotowujemy w następujący sposób. Do jogurtu naturalnego dodajemy 2-3 łyżeczki majonezu, a następnie dodajemy wyciśnięty czosnek oraz zioła. Sos dekorujemy koperkiem. Danie jest gotowe do spożycia.
Dodaj komentarz