

A’la pizza
Pizza (a dokładniej a’la pizza) wykonana na patelni. Pizza jest bardzo szybkim, zazwyczaj kolacyjnym, ale także obiadowym daniem. Do przygotowania, tej jakże smacznej kopii prawdziwej pizzy potrzebujemy następujące składniki:
- 1 kg mąki
- 1/2 l mleka
- 6 jaj
- proszek do pieczenia
- sól
- olej
Oraz reszta składników:
- 2 duże cebule
- 4 parówki cienkie
- ogórki konserwowe ( prawie cały słoik)
- 1 czerwona papryka
- puszka groszku zielonego
- puszka kukurydzy
- ser żółty ( 300 gram do starcia i posypania po wierzchu)
Sposób przygotowania:
Ze składników, które mamy na ciasto wyjdą nam trzy ciasta na naszą a’la pizzę.
Z podanych powyżej składników robimy ciasto. Ciasto musi być gęstsze niż na naleśniki, ale w dalszym ciągu lejące się. Tak zrobione ciasto odstawiamy na około pół godziny. W tym czasie gdy ciasto „odpoczywa”, kroimy wszystkie składniki na w kostkę, a żółty ser trzemy na tarce o grubych oczkach abyśmy mogli później posypać nim naszą pizzę.
Na patelni rozgrzewamy około 4 łyżek oleju i zmniejszamy ogień do minimum. Teraz na patelnię wlewamy nasze ciasto na grubość około jednego centymetra i posypujemy je naszymi wcześniej pokrojonymi warzywami wraz z parówkami. Należy uważać by na brzegach nie było składników, gdyż mogą się nam po przypalać. Łyżką musimy wszystkie składniki poprzyciskać tak by powchodziły w ciasto. Pizzę smażymy na minimalnym ogniu pod przykryciem przez około 30 – 40 minut, od czasu do czasu wykałaczką sprawdzamy czy ciasto w środku jest już dobre. Gdy wykałaczka po wyciągnięciu nie jest mokra, oznacza to, że ciasto jest już dobre. Teraz możemy pizzę posypać serem i smażyć do momentu roztopienia się sera. Możemy na koniec posypać pizzę z wierzchu oregano. Teraz zsuwamy z patelni i możemy się zajadać.
Smacznego!