a’la pizza

A’la pizza

Pizza (a dokładniej a’la pizza) wykonana na patelni. Pizza jest bardzo szybkim, zazwyczaj kolacyjnym, ale także obiadowym daniem. Do przygotowania, tej jakże smacznej kopii prawdziwej pizzy potrzebujemy następujące składniki:

  • 1 kg mąki
  • 1/2 l mleka
  • 6 jaj
  • proszek do pieczenia
  • sól
  • olej

Oraz reszta składników:

  • 2 duże cebule
  • 4 parówki cienkie
  • ogórki konserwowe ( prawie cały słoik)
  • 1 czerwona papryka
  • puszka groszku zielonego
  • puszka kukurydzy
  • ser żółty ( 300 gram do starcia i posypania po wierzchu)

Sposób przygotowania:

Ze składników, które mamy na ciasto wyjdą nam trzy ciasta na naszą a’la pizzę.

Z podanych powyżej składników robimy ciasto. Ciasto musi być gęstsze niż na naleśniki, ale w dalszym ciągu lejące się. Tak zrobione ciasto odstawiamy na około pół godziny. W tym czasie gdy ciasto „odpoczywa”, kroimy wszystkie składniki na w kostkę, a żółty ser trzemy na tarce o grubych oczkach abyśmy mogli później posypać nim naszą pizzę.

Na patelni rozgrzewamy około 4 łyżek oleju i zmniejszamy ogień do minimum. Teraz na patelnię wlewamy nasze ciasto na grubość około jednego centymetra i posypujemy je naszymi wcześniej pokrojonymi warzywami wraz z parówkami. Należy uważać by na brzegach nie było składników, gdyż mogą się nam po przypalać. Łyżką musimy wszystkie składniki poprzyciskać tak by powchodziły w ciasto. Pizzę smażymy na minimalnym ogniu pod przykryciem przez około 30 – 40 minut, od czasu do czasu wykałaczką sprawdzamy czy ciasto w środku jest już dobre. Gdy wykałaczka po wyciągnięciu nie jest mokra, oznacza to, że ciasto jest już dobre. Teraz możemy pizzę posypać serem i smażyć do momentu roztopienia się sera. Możemy na koniec posypać pizzę z wierzchu oregano. Teraz zsuwamy z patelni i możemy się zajadać.

Smacznego!

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*