

Zapiekanka z pomidorami na cieście francuskim
Zapiekanka z pomidorami na cieście francuskim to idealna potrawa na kolację. Jest nie tylko lekka i pożywna, ale przede wszystkim bardzo smaczna dzięki składnikom o różnorodnym smaku. Mamy ostrą cebulę, oliwki z odrobiną goryczki oraz pomidory o delikatnym słodkawym smaku. Danie z pewnością będzie smakowało zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Doskonale smakuje w połączeniu z sosem czosnkowym.
Składniki:
- ciasto francuskie
- 2 duże pomidory
- mały słoik czarnych oliwek
- 1 średniej wielkości cebula
- kilka listków bazylii
- przecier pomidorowy
- zioła do smaku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie kroimy na kilka prostokątów. Następnie smarujemy je przecierem pomidorowym i posypujemy ziołami. Pomidory kroimy w plastry, a cebulę w kosteczkę. Oliwki można pokroić w plasterki lub na pół, wedle uznania. Na przecier pomidorowy kładziemy pomidory i oliwki. Na koniec posypujemy wszystko cebulą. Piekarnik nagrzewamy do 180-200 stopni i wkładamy do niego przygotowane zapiekanki na ok. 20 minut. Na koniec ozdabiamy je listkami bazylii. Danie jest gotowe do spożycia. Smacznego!