

Pasztet z wątroby z żurawiną
Pasztet z wątroby to danie kolacyjne, które sprawdza się jako przystawka. Podczas przygotowywania pasztetu należy zadbać o to, by go odpowiednio doprawić, w tym tkwi cały sekret dania. Pasztet z wątroby w połączeniu z żurawiną ma niesamowity smak. Składniki:
- 0,5 kg wątroby drobiowej
- 30-40 dag boczku
- 3-4 ząbki czosnku
- słoiczek dżemu z żurawiny
- 40 ml czerwonego wytrawnego wina
- przyprawy i zioła (liść laurowy, kolendra, tymianek, gałka muszkatołowa, sól, pieprz)
Sposób przygotowania:
Średniej wielkości garnek zalewamy do połowy wodą. Wsypujemy liście laurowe, sól i wkładamy boczek. Przez 40-50 minut gotujemy go na wolnym ogniu, tak by zrobił się miękki. Tak samo robimy z wątróbką (możemy do tego użyć tej samej wody co do boczku). Gdy mięso ostygnie, przepuszczamy je przez maszynkę. Dodajemy przyprawy oraz wyciśnięty przez praskę czosnek (nie żałujmy zwłaszcza tymianku i gałki muszkatołowej!). Jeśli masa będzie zbyt twarda, można dodać odrobinę czerwonego wytrawnego wina.
Pasztet przekładamy do foremki. Kroimy w plastry i podajemy z żurawiną. Smacznego!