Pasztet z wątroby z żurawiną

Pasztet z wątroby z żurawiną

Pasztet z wątroby to danie kolacyjne, które sprawdza się jako przystawka. Podczas przygotowywania pasztetu należy zadbać o to, by go odpowiednio doprawić, w tym tkwi cały sekret dania. Pasztet z wątroby w połączeniu z żurawiną ma niesamowity smak.  Składniki:

  • 0,5 kg wątroby drobiowej
  • 30-40 dag boczku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • słoiczek dżemu z żurawiny
  • 40 ml czerwonego wytrawnego wina
  • przyprawy i zioła (liść laurowy, kolendra, tymianek, gałka muszkatołowa, sól, pieprz)

Sposób przygotowania:

Średniej wielkości garnek zalewamy do połowy wodą. Wsypujemy liście laurowe, sól i wkładamy boczek. Przez 40-50 minut gotujemy go na wolnym ogniu, tak by zrobił się miękki. Tak samo robimy z wątróbką (możemy do tego użyć tej samej wody co do boczku). Gdy mięso ostygnie, przepuszczamy je przez maszynkę. Dodajemy przyprawy oraz wyciśnięty przez praskę czosnek (nie żałujmy zwłaszcza tymianku i gałki muszkatołowej!). Jeśli masa będzie zbyt twarda, można dodać odrobinę czerwonego wytrawnego wina.

 Pasztet przekładamy do foremki. Kroimy w plastry i podajemy z żurawiną. Smacznego!

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*