Kluski z mięsem i kiszoną kapustą

Kluski z mięsem i kiszoną kapustą

Kluski z mięsem to smaczne, staropolskie danie. Przepis na kluski z farszem z białej kiełbasy zachwyci niejedno podniebienie, a kapusta kiszona nada potrawie doskonałego smaku i aromatu. 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 5 białych kiełbas
  • 2 średniej wielkości cebule
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotujemy, a następnie mielimy. Dodajemy jajko i urabiamy ciasto, stopniowo dodając mąkę. Jeśli ciasto jest gotowe, przystępujemy do przygotowania farszu. Białą kapustę obieramy ze skórki, cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Wszystko podsmażamy na patelni, dodając sól i pieprz do smaku.

Kolejny etap to już lepienie klusek. W tym celu musimy okroić kawałek ciasta i uformować z niego kulkę. Następnie spłaszczamy ją i dodajemy farsz i po raz kolejny formujemy kulkę. Na koniec gotujemy kluski  w lekko osolonej wodzie. Danie podajemy w towarzystwie kiszonej kapusty. Smacznego!

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*