

Kluski z mięsem i kiszoną kapustą
Kluski z mięsem to smaczne, staropolskie danie. Przepis na kluski z farszem z białej kiełbasy zachwyci niejedno podniebienie, a kapusta kiszona nada potrawie doskonałego smaku i aromatu.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 5 białych kiełbas
- 2 średniej wielkości cebule
- olej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy, a następnie mielimy. Dodajemy jajko i urabiamy ciasto, stopniowo dodając mąkę. Jeśli ciasto jest gotowe, przystępujemy do przygotowania farszu. Białą kapustę obieramy ze skórki, cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Wszystko podsmażamy na patelni, dodając sól i pieprz do smaku.
Kolejny etap to już lepienie klusek. W tym celu musimy okroić kawałek ciasta i uformować z niego kulkę. Następnie spłaszczamy ją i dodajemy farsz i po raz kolejny formujemy kulkę. Na koniec gotujemy kluski w lekko osolonej wodzie. Danie podajemy w towarzystwie kiszonej kapusty. Smacznego!