Fasolka szparagowa zawijana boczkiem

Fasolka szparagowa zawijana boczkiem

Zielona fasolka szparagowa zawijana boczkiem to doskonały pomysł na oryginalną przystawkę. W połączeniu z sosem czosnkowym smakuje wybornie. Doskonałego smaku i aromatu dodaje potrawie smażony wędzony boczek. Danie jest nie tylko smaczne, ale także wyśmienicie prezentuje się na talerzu.

Składniki:

  • 1/2 kg zielonej fasolki szparagowej
  • 30 dag wędzonego boczku w całości
  • jogurt naturalny
  • majonez
  • 3 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • koperek

Sposób przygotowania:

Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie. Boczek kroimy w plastry. Następnie chwytamy kilka strączków fasoli (np. 10-12), a następnie owijamy je boczkiem. W ten sposób przygotowaną fasolkę podsmażamy na patelni. Sos przygotowujemy w następujący sposób. Do jogurtu naturalnego dodajemy 2-3 łyżeczki majonezu, a następnie dodajemy wyciśnięty czosnek oraz zioła. Sos dekorujemy koperkiem. Danie jest gotowe do spożycia.

 

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*