

Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty to bardzo smaczny i zdrowy dodatek do obiadu. Czerwona kapusta jest bogata w witaminy i minerały, które posiadają właściwości ochronne i lecznicze. Doskonale smakuje z jabłkiem i cytryną, które nadają jej odpowiedniego, lekko kwaskowatego smaku.
Składniki:
- 1 mała główka czerwonej kapusty
- 2 średniej wielkości jabłka
- pęczek pietruszki
- łyżka soku z cytryny
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Kapustę myjemy i szatkujemy na tarce, na na małych oczkach. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę (możemy jabłko potrzeć na tarce). Składniki mieszamy ze sobą, następnie dodajemy cytrynę, aby jabłko nie stało się czarne oraz oliwę z oliwek. Surówkę solimy i pieprzymy do smaku. Na koniec ozdabiamy surówkę posiekaną pietruszką.
Dodaj komentarz