

Zupa z białych szparagów
Szparagi są smacznym warzywem, które często dodaje się do potraw jako ozdobę. Okazuje się, że szparagi doskonale prezentują się także w zupie, której nadają niesamowitego smaku i aromatu. Zupa z białych szparagów zachwyci niejedno podniebienie, a wszystko dzięki nutce goryczy, jaka występuje w szparagach. Przełamuje ona smak warzywnego wywaru, przez co zupa ma smak nie do podrobienia.
Składniki:
- 50 dag białych szparagów
- włoszczyzna (pęczek pietruszki, 3 marchwie, 1 seler)
- 2 średniej wielkości cebule
- śmietana do zup
- przyprawy
- olej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Szparagi należy dokładnie umyć i obrać ze skórki. Górę szparagów ucinamy lub nie, jak kto woli. Później przygotowujemy się do sporządzenia wywaru. W tym celu kroimy cebule w kostkę. Na dnie garnka wlewamy olej i smażymy w nim posiekaną cebulkę. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy wodę i obraną i pokrojoną włoszczyznę. Gotujemy wywar, dodając do niego także pokrojone szparagi. Zupę doprawiamy przyprawami, solą i pieprzem.
Na koniec przesiewamy zupę przez sitko, aby pozbyć się niechcianych „szumów” z wywaru. Następnie zabielamy zupę śmietaną i posypujemy pietruszką.