

Zupa szpinakowa
Szpinak, to roślina, która nie kojarzy się dobrze, zwłaszcza dzieciom. Jest jednak sposób, aby zmienić to myślenie. Wystarczy przygotować pyszną zupę z użyciem szpinaku. Najmłodsi nie poznają, jaki jest główny składnik zupy, ponieważ wszystko zostanie zmiksowane blenderem. Aromatyczny smak zupy, jak i jej oryginalny, zielony wygląd, zaintryguje każdego, nawet najbardziej zawziętego przeciwnika szpinaku.
Składniki:
- 0,5 kg szpinaku
- 4 udka z kurczaka
- 2 marchwie
- korzeń pietruszki
- seler
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 50 ml śmietany do zup
- cebula
- pieczywo czosnkowe
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Najpierw gotujemy bulion wykorzystując do tego udka z kurczaka, marchew, pietruszkę, seler. Następnie do przygotowanego bulionu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz podsmażoną lekko cebulę. Bulion najlepiej gotować ok. 2 godz.
Do bulionu dodajemy szpinak, a następnie miksujemy wszystko blenderem, tak, by zupa nabrała konsystencji kremu. Doprawiamy zupę solą, liściem laurowym oraz zielem angielskim. Dodajemy także śmietanę.
Podajemy w połączeniu z pieczywem czosnkowym, wcześniej zagrzanym w piekarniku, by było chrupkie.