zupa szpinakowa

Zupa szpinakowa

Szpinak, to roślina, która nie kojarzy się dobrze, zwłaszcza dzieciom. Jest jednak sposób, aby zmienić to myślenie. Wystarczy przygotować pyszną zupę z użyciem szpinaku. Najmłodsi nie poznają, jaki jest główny składnik zupy, ponieważ wszystko zostanie zmiksowane blenderem. Aromatyczny smak zupy, jak i jej oryginalny, zielony wygląd, zaintryguje każdego, nawet najbardziej zawziętego przeciwnika szpinaku.

Składniki:

  • 0,5 kg szpinaku
  • 4 udka z kurczaka
  • 2 marchwie
  • korzeń pietruszki
  • seler
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 50 ml śmietany do zup
  • cebula
  • pieczywo czosnkowe
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Najpierw gotujemy bulion wykorzystując do tego udka z kurczaka, marchew, pietruszkę, seler. Następnie do przygotowanego bulionu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz podsmażoną lekko cebulę. Bulion najlepiej gotować ok. 2 godz.

Do bulionu dodajemy szpinak, a następnie miksujemy wszystko blenderem, tak, by zupa nabrała konsystencji kremu. Doprawiamy zupę solą, liściem laurowym oraz zielem angielskim. Dodajemy także śmietanę.

Podajemy w połączeniu z pieczywem czosnkowym, wcześniej zagrzanym w piekarniku, by było chrupkie.

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*